Ruangan Sembang - Tinggalkan jejak anda disini..

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul - 1431 Hijrah

Sambutan Maulidur Rasul tahun ini bertemakan "Memantapkan Ukhwah Memperkasa Ummah"

Selamat menyambut Maulidur Rasul buat seluruh umat nabi Muhammad SAW.. Kasihnya Nabi SAW kepada kita :
1) Sesungguhnya setiap Nabi diberikan oleh Allah SWT 1 doa yg pasti termakbul. Setiap Nabi telah pun menggunakan peluang itu, kecuali Nabi Muhammad S.A.W. Baginda rasulullah SAW telah menyimpannya untuk kita diakhirat kelak, agar baginda dpt memberikan syafaat kpd kita, ummatnya.

2) Antara kalimat terakhir yg lahir dari mulut baginda SAW sebelum wafat ialah "ummati.. ummati..ummati.."

3) Rasulullah S.A.W pernah jatuh pengsan ketika dikhabarkan oleh Jibril AS bahawa akan ada dikalangan ummatnya yg dicampakkan ke dalam api neraka.

4) Sesungguhnya ada di antara ummat Muhammad SAW yang akan dimasukan ke dlm syurga sedangkan mizan dosanya melebihi kebaikannya, atas doa dan syafaat Nabi SAW. Ada pula yg telah dicampakkan ke dlm neraka kemudian dikeluarkan daripadanya kerana berkat doa dan permintaan Nabi SAW, dengan izin-Nya juga.

Duhai ummat.. sejauh mana pula kasih kita kepada baginda saw? renungkan...

"Sesungguhnya, telah ada pada (diri) Rasulullah itu sari teladan yang baik bagimu iaitu bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan banyak menyebut nama Allah."
[Surah Al-Ahzab : 21]

"Muhammad itu sekali-kali bukanlah bapa kepada seorang lelaki antara kamu, tetapi dia adalah Rasulullah dan penutup nabi-nabi. Dan, adalah Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."
[Surah Al-Ahzab : 40]

"Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad, saw); wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucaplah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya"
[Surah Al-Ahzaab : 56]

No comments:

Post a Comment

blogger templates | Make Money Online